Πιθανές αιτίες για τη μειωμένη υγρασία του κόλπου, κατά την ερωτική επαφή

Η ελλιπής υγρασία του κόλπου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και όχι μόνο στην εμμηνόπαυση όπου υπάρχει μείωση οιστρογόνων. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συμβαίνει συχνά, ενώ έχουν σεξουαλική διάθεση, η εφύγρανση του κόλπου τους να μην είναι ανάλογη. Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να διαταράσσουν τη φυσική λίπανση του κόλπου προκαλώντας συμπτώματα κολπικής ξηρότητας:

Το κάπνισμα
Για να υγρανθεί μία γυναίκα κατά τη σεξουαλική διέγερση, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση αίματος στη γεννητική περιοχή, όπως συμβαίνει και με την αντρική σεξουαλική διέγερση όπου η αιμάτωση του πέους καθορίζει την ποιότητα της στύσης. Αντίστοιχα στη γυναίκα, όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση του αίματος, τόσο καλύτερη είναι η λίπανση του κόλπου της. Η αιμάτωση των γεννητικών οργάνων εξαρτάται από τα αιμοφόρα αγγεία, η καλή λειτουργία τους όμως μπλοκάρεται από το κάπνισμα. Γι’ αυτό και μεταξύ πολλών άλλων δυσμενών επιπτώσεών του καπνίσματος στην υγεία, ο κίνδυνος εμφάνισης ξηρότητας κόλπου είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αλόγιστη χρήση ακατάλληλων προϊόντων
Οι περισσότερες γυναίκες είναι αγχωμένες με την μυρωδιά του κόλπου τους και την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με αποτέλεσμα να κάνουν υπερβολικούς καθαρισμούς και κολπικές πλύσεις, και μάλιστα με ακατάλληλα προϊόντα που τελικά αποδεικνύονται περισσότερο επιζήμια, παρά ωφέλιμα. Έτσι, ενώ οι γυναίκες πιστεύουν ότι περιποιούνται την ευαίσθητη περιοχή, στην πραγματικότητα διαταράσσουν την ισορροπία της. Τα κοινά σαπούνια και αφρόλουτρα δεν ενδείκνυνται για την ευαίσθητη περιοχή, ενώ η χρήση ενδοκολπικών πλύσεων χωρίς συγκεκριμένο λόγο και σύσταση ιατρού θα πρέπει να αποφεύγεται.

Η λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων
Τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν μείωση της φυσικής εφύγρανσης του κόλπου και ξηρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά το σεξ και μείωση της λίμπιντο. Επίσης, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, κυρίως σχετικές με αλλεργίες ή με το άσθμα, όπως και τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλούν κολπική ξηρότητα.

Κολπικοί ερεθισμοί
Οι κολπικοί ερεθισμοί συχνά προκύπτουν από διάφορες αιτίες στην καθημερινότητά μας και ένα από τα συμπτώματά τους είναι η κολπική ξηρότητα. Για παράδειγμα, ερεθισμό μπορεί να προκαλέσουν τα σερβιετάκια, τα εσώρουχα ή τα πολύ στενά ρούχα. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και όχι νάιλον τα οποία αυξάνουν τη θερμοκρασία εντείνοντας το αίσθημα καύσου-κνησμού στην ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει αλλεργικές αντιδράσεις στο latex, το βασικό υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα προφυλακτικά, ή στο λιπαντικό. Τέλος, ερεθισμό μπορεί να προκαλέσουν τα ερωτικά βοηθήματα και παιχνίδια, ειδικά αν δεν καθαρίζονται σωστά ή έχουν φθαρεί στην επιφάνειά τους με αποτέλεσμα να προκαλούν μικροτραυματισμούς.