Υγρασία του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ: Ψυχολογικοί παράγοντες που την επηρεάζουν

Κατά διαστήματα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, παρατηρούν πως δεν είναι αρκετά υγρές κατά την ερωτική επαφή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόλαυση ή και να προκαλείται πόνος και δυσφορία που καθιστούν τη σεξουαλική πράξη αδύνατη. Όταν η φυσική λίπανση του κόλπου δεν είναι αρκετή, πολλές φορές η κατάσταση αυτή συνδέεται με ψυχολογικά αίτια που έχουν άμεση επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία.

Το στρες μπλοκάρει τον φυσικό μηχανισμό λίπανσης του κόλπου. Προκειμένου να δώσει ο εγκέφαλος εντολή για διέγερση και εφύγρανση των γεννητικών οργάνων, το μυαλό θα πρέπει να εστιάζει στη σεξουαλική απόλαυση, γι’ αυτό έχουν σημασία οι σκέψεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ είσαι σωματικά εκεί, το μυαλό σου να τρέχει σε άσχετες ή αρνητικές σκέψεις που προκαλούν άγχος. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε αγχογόνο συγκυρία, αλλά συχνά είναι χρόνιες επειδή αφορούν τη σχέση με το σώμα σου ή τον τρόπο που επικοινωνείς με τον σύντροφό σου:

 

Δε νιώθεις άνετα με το σώμα σου
Κάθε άνθρωπος έχει ατέλειες και ανασφάλειες για το σώμα του και ειδικά οι γυναίκες επηρεάζονται για την εικόνα του σώματός τους από αρνητικά πρότυπα ομορφιάς. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να φιλτράρουν και να έχουν κριτική στάση απέναντι στα social media και άλλες πηγές που στρεβλώνουν την εικόνα για τον εαυτό τους και υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή τους. Αν προστεθεί το άγχος για την επίδοση, τυχόν ταμπού, αναστολές ή προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες, τότε καταλαβαίνεις πως το μυαλό μπορεί να μπλοκάρει τα «σήματα» για λίπανση του κόλπου.

Δε νιώθεις άνετα με τον σύντροφό σου
Πέρα από τις σκέψεις για τον ίδιο τους τον εαυτό, η σχέση με τον παρτενέρ επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών. Είναι πιθανό να προκαλεί άγχος η έλλειψη οικειότητας όταν ο σύντροφός σου είναι καινούργιος ή η έλλειψη επικοινωνίας σε μια μακροχρόνια σχέση. Είναι σημαντικό να απελευθερωθείς και να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση για να εξηγήσεις στον άλλον τις ανάγκες σου. Μόνο ένας σύντροφος που γνωρίζει τις επιθυμίες μιας γυναίκας και τις σέβεται, μπορεί να την ικανοποιήσει.

Τα παραπάνω δημιουργούν άγχος που οδηγεί σε μειωμένη εφύγρανση του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ. Η ανεπαρκής φυσική λίπανση εντείνει με τη σειρά της το άγχος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αν λοιπόν η γυναίκα βοηθήσει με τη χρήση ενυδατικού κολπικού υπόθετου τη φυσική της λίπανση, αυτό μπορεί να δώσει μια ώθηση στην ψυχολογία της, ώστε να ξεπεράσει ό,τι την μπλοκάρει. Απαλλάσσεται έστω από το άγχος ότι μπορεί να μην είναι αρκετά υγρή κατά τη σεξουαλική επαφή. Η άνεση και η σιγουριά που προσφέρει η ενυδάτωση του κόλπου με υαλουρονικό, μπορεί να συμβάλλει πολύ θετικά στο να χαλαρώσει η γυναίκα, να τονώσει την αυτοπεποίθησή της και να απολαύσει το σεξ. Σε αυτό μπορεί να τη βοηθήσει το κολπικό υπόθετο VALIAGYN HYDRO που ενυδατώνει σταδιακά και συνεχόμενα τον κόλπο για 3 τουλάχιστον ημέρες, χάρη στο καινοτόμο υαλουρονικό HYDEAL-D που έχει βραδεία απελευθέρωση. Η τεχνολογία του, πατενταρισμένη από τη Νο1 παραγωγό υαλουρονικού στην Ευρώπη, εγγυάται την αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, είναι κλινικά ελεγμένο σε κάποια από τα πιο φημισμένα νοσοκομεία του κόσμου (Μemorial). Οι κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι το VALIAGYN HYDRO -αποκαθιστώντας αποτελεσματικά την κολπική ξηρότητα- μπορεί να συμβάλλει θετικά στη σεξουαλική ζωή και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των γυναικών!